Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ




Μερικές λέξεις χρησιμοποιούνται από τους ελληνόγλωσσους καθημερινά, αλλά δεν έχει γίνει κατανοητή η ιστορία και η αρχική σημασία αυτών των λέξεων. Ξέρει αυτός.
Όταν γευόμαστε ένα φαγητό και μας αρέσει, το  λέμε νόστιμο ή πολύ νόστιμο. Το επίθετο νόστιμος, αν δεν το θυμάστε, θυμίζω πως προέρχεται από το ομηρικό ουσιαστικό νόστος. Τι σημαίνει λοιπόν νόστιμος; Αυτόν στον οποίο αναγκάζεται κανείς να επιστρέψει λόγω γεύσης. Ενώ άνοστο είναι το φαγητό που δεν μας αναγκάζει να επιστρέψουμε σε αυτό.
Και μια και πιάσαμε τα φαγητά, ας μιλήσουμε και για τα φρούτα. Ώριμο και άγουρο λέμε αντίστοιχα ένα φρούτο που είναι κατάλληλο για να καταναλωθεί ή χρειάζεται να μείνει για να ωριμάσει. Πώς γεννήθηκε όμως το επίθετο; Από την ώρα των αρχαίων, που σημαίνει εποχή, ώριμο ειπώθηκε το φρούτο που είναι της εποχής, άρα κατάλληλο για βρώση. Και άωρο, δηλ. εκτός εποχής, λεγόταν το ακατάλληλο, επειδή δεν είχε ωριμάσει. Από το άωροςγεννήθηκε το άγουρος  και από το άγουρος(άωρος>άουρος>άγουρος>αγόρι) γεννήθηκε το αγόρι. Άρα αγόρι είναι αυτό που ακόμη δεν είναι ώριμο.




πηγή: graecalingua

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου