Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Κουτσομπόληδες

Είμαστε τόσο κουτσομπόλης λαός τελικά, όσο λένε ή καλύτερα όσο θέλουν να μας νομίζουν;
Η αλήθεια είναι πως τα κίτρινα περιοδικά και οι σκανδαλοθηρικές εκπομπές έχουν κάνει χρυσές δουλειές, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά, παντού στον κόσμο υπάρχει αυτό το φαινόμενο, γιατί μας έβαλαν εμάς την ρετσινιά; Η απάντηση είναι απλή: γιατί οι εκπομπές αυτές (ή τα έντυπα αντίστοιχα), είναι πολλά σε σύγκριση με τον πληθυσμό μας.
Υπάρχουν πολλές ερμηνείες για αυτό το φαινόμενο, όπως η έλλειψη ανθρωπιστικής παιδείας που συνεπάγεται έλλειψη κριτικής σκέψης, χαμηλό μορφωτικό επίπεδο που οδηγεί απευθείας στην υποκουλτούρα, οι ασφυχτικοί ρυθμοί ζωής του Έλληνα, που τον οδηγεί να ψάχνει για ελαφρές μορφές διασκέδασης, και η λίστα συνεχίζεται.
Σίγουρα όλα τα παραπάνω ισχύουν σε κάποιο βαθμό, όμως προσωπικά, αρνούμαι να τα πιστέψω, ειδικά τα δυο πρώτα. Για εμένα η καλύτερη ερμηνεία είναι αυτή της Χαρούλας Αλεξίου
"Πάντα για άλλους μιλάμε, έτσι δεν πονάμε
έτσι ξεχνάμε"
Ίσως θα έπρεπε όλοι να ζητάμε καλύτερη διαφυγή από την καθημερινότητα μας, να κάνουμε πιο συχνά αυτοκριτική, όχι για να μην μας λένε κουτσομπόληδες, αλλά για εμάς τους ίδιους στην τελική, γιατί μας αξίζει μέτα από όλα αυτά, να τα πηγαίνουμε τουλάχιστον καλά με τον εαυτό μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου