Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Τι δημόσια τηλεόραση θέλουμε;



Πριν από περίπου σαράντα τρία χρόνια, σε καιρούς δύσκολους πολιτικά καθώς οι Συνταγματάρχες είχαν εγκαθιδρύσει δικτατορία ξεκίνησε στη Ελλάδα μία παγκόσμια εφεύρεση που σήμερα θεωρείται ακόμη και ανάγκη. Ξεκίνησε η Δημόσια τηλεόραση. Στην αρχή είχε δύο κανάλια την ΕΙΡΤ μετέπειτα ΕΡΤ και την ΥΕΝΕΔ. Στη μεταπολίτευση συνεχίστηκε τον μοντέλο αυτό για να δημιουργηθούν με τον καιρό τρία κανάλια που σήμερα ονομάζονται ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΤ3.
Πριν από μερικούς μήνες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγγειλε την συρρίκνωση της ΕΡΤ, καταργώντας πλήθος ραδιοφωνικών σταθμών καθώς και της ΕΤ1 και των ψηφιακών καναλιού «σινέσπόρ+». Οι ΕΡΤ σύμφωνα με την κυβέρνηση παράγει ελλείμματα, είναι σπάταλη πολλές φορές μέχρι και ότι δεν έχει λόγο ύπαρξης λένε οι ακραίο. Για να πούμε την μαύρη αλήθεια όλες οι καταγγελτικές απόψεις που μόλις παρέθεσα έχουν μία δόση αλήθειας, είτε μικρή, είτε μεγάλη.
Το θέμα όμως δεν είναι να απαξιώσουμε την ήδη απαξιωμένοι και διαλυμένη δημόσια τηλεόραση, το θέμα είναι να κοιτάξουμε για το καλύτερο. Να αναζητήσουμε αυτό που θα κάνει την δημόσια τηλεόραση αξιόλογη και καλύτερη. Να προσπαθήσουμε να αναστρέψουμε του λίβελους εναντίον της. Να ρωτήσουμε εν κατακλείδι τους εαυτούς μας: «Τι δημόσια τηλεόραση χρειαζόμαστε;»

Υπάρχουν δύο δρόμοι για την τηλεόραση όπως είναι κατανοητό. Ο ένας είναι να μετατρέψουμε την ΕΡΤ σε μία τηλεόραση που θα αφοσιωθεί στο να γίνει μία εμπορική τηλεόραση, μία τηλεόραση που θα προσελκύει έσοδα, μία τηλεόραση ανάλογη του καταναλωτικού προτύπου που έχει υιοθετήσει σήμερα η ελληνική κοινωνία. Ο δεύτερος είναι να κάνουμε μία ΕΡΤ που να προάγει πολιτισμό, μία Δημόσια Τηλεόραση αποσυνδεδεμένη από επιχειρηματικές εξαρτήσεις με μόνο στόχο την ενημέρωση και την υγιή ψυχαγωγία. Βέβαια μπορεί κάποιος να αντιτάξει επιχειρήματα του τύπου: Ποιος κρίνει τι είναι πολιτισμός και τι όχι; Η κυβέρνηση; Η απάντηση είναι και βέβαια όχι. Πρέπει να γίνει η ΕΡΤ ανεξάρτητη από κομματικές και κυβερνητικές εξαρτήσεις. Πρέπει να έχει σταθερή διοίκηση αποσυνδεδεμένη από υπουργείο. Τώρα πνευματικοί άνθρωποι υπάρχουν ουκ ολίγοι. Ας διαλέξουμε μερικούς από κάθε πολιτικό χώρο στον οποίο πρόσκεινται ώστε να μην προκαλέσουμε πάλι παλινωδίες στη λειτουργία της Τηλεόρασης.
Είπαμε πριν ότι υπάρχουν δύο δρόμοι όσον αφορά τη λειτουργία της ΕΡΤ. Πιστεύω ότι μπορούμε να ακολουθήσουμε και τους δύο. Υπάρχουν τρία κρατικά κανάλια. Μπορεί η ΕΤ1 να χρησιμοποιηθεί ως ένα καθαρά ψυχαγωγικό κανάλι λειτουργώντας όπως το θέλει η κοινωνία μας, προβάλλοντας αυτό που θέλει ο κόσμος. Έτσι μπορούν να εισέλθουν διαφημιστικά χρήματα στο Ταμείο. Η ΝΕΤ μπορεί να σηκώσει το πολιτισμικό βάρος. Να αφοσιωθεί στον τομέα της ενημέρωσης και της επιμόρφωσης. Να δοκιμάσει να καταστήσει μέσω της «τέταρτης εξουσίας» ενεργούς πολίτες. Να διδάξει αξίες που τα ιδιωτικά προγράμματα παραμέλησαν και απαξίωσαν. Τώρα η ΕΤ3 μιας και αποτελεί συχνότητα της συμπρωτεύουσας πρέπει να συνεχίσει να ασχολείται με τα δρώμενα της «νύμφης του Θερμαϊκού» αναλαμβάνοντας παράλληλα και την κάλυψη γεγονότων και από σύσσωμη την ελληνική Περιφέρεια. Η ΕΤ3 μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προάγγελος της αποκέντρωσης που έχει τόσο ανάγκη η χώρα μας.
Τώρα όλα αυτά που ανέφερα καθώς και οι προτάσεις του καλύτερου τηλεοπτικού κριτή δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς την χρηστή διαχείριση. Το κράτος μία θα έπρεπε να αναπτύσσει με την ΕΡΤ, την σχέση χορηγού-χορηγούμενου. Να δίδονται λοιπόν μέσω της ΔΕΗ τα ανταποδοτικά τέλη των πολιτών καθώς γιατί όχι και μία κρατική επιχορήγηση ώστε να επιτύχει η Δημόσια Τηλεόραση το ηθικό χρέος της προς τον ελληνικό λαό. Η συνέχιση της παρέμβασης στη διοίκηση της Δημόσιας Τηλεόρασης από το κράτος, έχει ήδη αποδείξει ακόμη και τον καιρό του μονοπωλίου ότι μόνο προβλήματα δημιουργεί. Να είστε πάντα καλά και να μην αφήνετε το μυαλό σας σε ησυχία.

ΥΓ1: Ξέχασα να πω ότι η ΕΡΤ οφείλει να είναι ανοιχτή στις ιδέες των πολιτών για ανανέωση. Μπορεί το κράτος μέσω διαδικτύου να δεχτεί προτάσεις. (π.χ. η καθιέρωση των νέων σημάτων το 2008 κόστισε σημαντικά ποσά σε μία γραφιστική εταιρεία ενώ με την κατάθεση ιδεών των πολιτών θα είχε μηδενικό κόστος)

ΥΓ2: Μερικές ιδέες για προσέλκυση τηλεθέασης στην ΕΡΤ θα μπορούσαν να είναι η μετάδοση του σημαντικότερου αγώνα του Ελληνικού Πρωταθλήματος μέσω της κεντρικής τηλεοπτικής διαχείρισης της Διοργανώτριας Αρχής του Ποδοσφαίρου. Άλλη ιδέα θα μπορούσε να είναι η προβολή ελληνικών σειρών που έχουν δώσει χρήματα στα ιδιωτικά κανάλια και στη Δημόσια Τηλεόραση απουσιάζουν παντελώς σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου